Vinter i bigården

Foto: Johann Lang

Man brukar säga att bisäsongen börjar i samband med invintringen av bisamhällena. 2014 års säsong har alltså redan börjat. Hur ska man tolka det? Jo, att det är viktigt att invintra starka och friska samhällen eftersom det i stor utsträckning kommer att påverka resultatet sommaren -14. Nu är det ju för sent att göra något åt invintringen men det finns en del saker vi kan göra för att få en så bra övervintring som möjligt.

När bina har satt sig i vinterklot är det lämpligt att behandla med oxalsyra. Syran kan droppas ner med hjälp av en stor spruta, en sån som man till exempel använder för att ge hästar medicin i munnen, med en kort slang på. Då går det bra att reglera mängden på ett någorlunda kontrollerat sätt. Man suger upp den mängd som behövs för ett samhälle och droppar sedan ner syran mellan ramarna.

Eftersom täckbrädorna ligger löst ovanpå samhället efter operationen och risken för drag genom kupan rimligen ökar, brukar jag täcka med tidningspapper för att minska draget och så lägga en tunn säck ovanpå.

Fåglar kan ställa till det i bikupan. Det gäller nog att sätta för någon form av nät eller annat skydd framför flustret så tidigt som möjligt, innan fåglarna lärt sig att det går att picka ut bina och mumsa i sig dom ett efter ett. Några talgoxar kan ta kål på ett samhälle. Möss kanske går att hålla ute genom att sätta ett tätt nät för flustret eller placera ut musfällor under kupan eller längst bak om man har trågkupor.

När bina är yngelfria och bildat vinterklot så kan man isolera mot kyla. Det finns säkert olika åsikter om detta, jag brukar vänta till efter nyår innan jag lägger på isoleringen. Dels behöver bina komma ordentligt till ro, dels så behöver samhället egentligen inte hjälp med värmen förrän drottningen börjar lägga ägg och det brukar vara en bit in på det nya året.

Sen är det bara att hålla uppsikt, ligger det halva bin utanför flustret kan det betyda att det är en mus inne i kupan. Döda bin i flusteröppningen är normalt men är det många kan det vara fara å färde. Håll även koll så att inte drivande snö blåser upp och täpper för flustret. Sen hoppas vi på att 2014 blir ett bra år så att bina överlever och ger oss trevlig samvaro under resten av året.

Ture GöranssonTidigare inlägg:
Vinter
Vårvinter
Försommar Högsommar och eftersommar
Webmaster: Silas Lenz Kontakt