Vinter i bigården

Vinter i bigården Jag har fått äran att skriva lite om året i bigården på Rimforsa bf´s hemsida. Jag har hållit på med bin i ungefär trettio år och har lärt mig på olika sätt. De egna misstagen är den metod som svider mest men kanske ger bäst inläningsresultat. Sen har jag lärt mig mycket av andra biodlare, det finns mycket att snappa upp och vi biodlare är ganska påhittiga och vill gärna prova olika metoder. Det står även mycket matnyttigt i bitidningen och i böcker. Själv läser jag ofta i ”Bin och Biodling” av Åke Hansson, det har blivit som ett uppslagsverk för mig.

Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter. Roligt att höra om andra gör på annat sätt eller har andra erfarenheter från sin biodling, vi träffas ju då och då.

När bina är invintrade, det brukar bli en bit in i september för mig, brukar jag inte lägga på någon isolering. Det är för att bina ska komma till vila så snabbt som möjligt. När det nya året kommer brukar jag lägga på isolering, drottningen börjar ju lägga de första äggen ganska tidigt. Eftersom jag oxalsyrabehandlar någon gång i november eller kanske ännu senare, brukar jag lägga ett par tidningssidor på täckbrädorna. Vid oxalsyrabehandlingen lyfter jag ju på täckbrädorna och bina har inte kunna täta springorna mellan brädorna. Jag tänker mig att tidningarna hindrar att det blir för mycket drag igenom kupan. Jag lägger inte på full isolering ännu, det kan vara bra att isolera ytterligare längre fram i vår när det är fullt med yngel och det kommer en kall period.

Om man har isolering sedan tidigare är det lämpligt att titta till den så att den inte är fuktig, i så fall måste den bytas. Det är ganska vanligt att en mus har byggt bo i isoleringen också, musen bör vräkas utan förhandling.

På vintern kan fåglar lära sig att knacka på flustret och ta de bin som tittar ut. Fåglarna kan ställa till stor skada, till och med tömma ett samhälle. Ett nät av något slag framför flustret kan hindra fåglarna. Men om dom väl har lärt sig så kan det bli bökigt att bli av med dem.

En annan viktig sak att tänka på under vintern är att snö kan blåsa upp och täppa till flustren. Det bör man kolla efter varje kraftigt snöfall. Luft är viktigt för bina, det är fler samhällen som går under på grund av fukt och dålig ventilation än av kyla.

Det var lite vinterfunderingar. Kul om fler hör av sig och berättar hur ni gör. Ture Göransson

Ture Göransson

Webmaster: Silas Lenz Kontakt