En nybörjares tankar om biodling, del 5

Nu har jag snart varit med om min andra säsong som biodlare med allt vad det innebär. Ett par stick, doften av vax och honung om sommarkvällen och rätt så mycket honung. Till skillnad från det första året har jag haft mer tid till att titta på bina och fundera på vad de håller på med. Första året var mer av att försöka förstå hur det här med biodling fungerar och skaffa grejer. I år har det varit annorlunda och jag har kunnat ägna mig mer åt att i lugn och ro försöka förstå mig på dessa fantastiska insekter.

Förra året fick jag en känsla av att jag som biodlare inte gav så mycket till bina som de gav till mig. Det kändes mest som om jag var där och störde dem och till slut stal jag deras honung. Men i år tror jag att jag hjälpt bina med saker som de inte klarar själva. I våras fick mina samhällen ont om mat och våren ville inte riktigt komma igång. Då var det faktiskt jag som kom med mat till dem. Och när de sedan bestämde sig för att det var dags att svärma så tror jag nog att jag gjorde dem en tjänst när jag hittade en ny boplats åt dem i mina nya kupor. Jag tycker att det känns roligare att vara biodlare när vi hjälper varandra, bina och jag.

När sensommaren kom så kom också alla biodlarkänslorna på en och samma gång. Lyckan över honungen, oron inför invintringen, ilskan över varroakvalstrena och vemodet inför att snart inte få träffa bina mer i år. Lyckan kommer att räcka så länge det finns honungsburkar i skafferiet och oron, ilskan och vemodet kommer snart att bytas ut mot längtan efter en ny säsong.

Det sägs vara ett dåligt honungsår i år och det är nog så att vädret har inte varit det bästa för bina. Men för min del så har det ändå blivit en bra honungsskörd. Eftersom jag bara har min första skörd att jämföra med så är detta min största hittills. Förhoppningsvis kan jag glädja mig åt en ännu större skörd nästa år.Biodlare
Fredric Malm


Tidigare inlägg:
Vinter
Vårvinter
Försommar
Högsommar och eftersommar
Vinter
En nybörjares tankar om biodling, del 1
En nybörjares tankar om biodling, del 2
En nybörjares tankar om biodling, del 3
En nybörjares tankar om biodling, del 4

Foto: Jörgen Nord

Webmaster: Silas Lenz Kontakt