En nybörjares tankar om biodling, del 3

Då kom äntligen stunden när jag skulle skatta min första honung. Det var något nästan magiskt över att stå och titta ner i slungan när honungen började rinna nerför väggarna. Trots att det säkert stått i böckerna och att jag läst det så blev jag överraskad av hur mycket honung det blev. Jag skattade tre ramar och fick nästan 6 kg honung. Det hade nog blivit 6 kg om det inte hade blivit så mycket svinn i processen. Lite honung försvinner som söl och kladd men det största svinnet var nog dock biodlaren själv som passade på att provsmaka både i slungan, på avtäckningsbordet och under hela vägen ända tills honungen var i sina burkar. När man sen väl stod där med 11 burkar honung på köksbordet och tänkte på att det var bina som hade samlat in all denna honung kändes det nästan lite svindlande. De elva burkarna såg ju mycket ut men det fanns ju fler ramar i kupan som inte hade slungats än. Kanske blir det lika mycket till, bara från ett samhälle. I år var ju första året för mig som biodlare och jag har hört att man inte skall förvänta sig att få så mycket honung första året. Tänk då nästa år! Efter den tanken fick jag sätta mig ner en stund, ända tills jag såg lite honung på köksbänken som jag spillt och det var bäst att provsmaka upp.

Efter att all honung är skattad är det dags att förbereda bina för vintern. Dels skall de få mat så att de klarar sig hela vintern eftersom jag har tagit deras honung. Sen skall man ju också ge bina en så bra förutsättning som möjligt att klara vintern. Det känns lite sorgligt att jag inte får träffa mina bin förrän i vår men och andra sidan så kanske det är bra. Hade de varit ute hela året hade man kanske tröttnat på dem. Fast det tror jag inte.

Nu har jag hela vintern att planera för nästa år. I år har jag haft två samhällen. Nästa år vore det kul med ett till, eller kanske ett par stycken. Undrar hur många jag har om tio år?Fredric Malm


Tidigare inlägg:
Vinter
Vårvinter
Försommar
Högsommar och eftersommar
Vinter
En nybörjares tankar om biodling, del 1
En nybörjares tankar om biodling, del 2
En nybörjares tankar om biodling, del 3
En nybörjares tankar om biodling, del 4

Foto: Jörgen Nord

Webmaster: Silas Lenz Kontakt