En nybörjares tankar om biodling, del 2


Nu har jag äntligen fått mitt första egna bisamhälle. Fram tills nu har jag fått nöja mig med att titta på andras samhällen och läsa i böcker och på nätet. Det har varit spännande och lärorikt men det blir väldigt annorlunda när det är ens egna bin. Nu kan jag helt plötsligt gå och titta på flustret så ofta jag vill. Men det är ju nu också mitt ansvar att ta hand om dem. Tänk om jag gör något fel så de svärmar, eller ännu värre att alla dör. Det som man hade börjat förstå och känna sig säker med på kursen och i teorin blir man mer osäker på när det händer i verkligheten. Det är tur att man har kunniga biodlare som kan hjälpa en på traven.

En sak som har slagit mig är att en av de egenskaper som jag tycker är bra med biodling faktiskt är en nackdel just nu. Till skillnad mot de flesta andra djur man kan ha kräver inte bina tillsyn särskilt ofta. De flesta andra djur bör man se till dagligen för att vara säker på att de mår bra och har mat och vatten. Mat och vatten sköter bina själva och de verkar må bäst av att vara ifred. Det tycker jag är en jättebra egenskap hos ett djur men nu när jag har fått mina bin är jag väldigt nyfiken på vad de gör där inne i kupan och jag skulle ju helst av allt vilja gå och titta i kupan varje dag. Jag har fått lägga band på mig själv för att låta dem vara ifred.

Självklart gjorde ju inte bina som jag hade tänkt mig när jag väl fick hem dem. När vi tittade i mitt samhälle första gången så hittade vi viseceller på flera ramar. Det verkade som om det inte fanns någon drottning? Var hade hon blivit av? Efter ett tags funderande bestämde vi oss för att flytta en ram med viseceller till en annan kupa och passa på att dela samhället. Så här hade inte jag tänkt mig att det skulle gå till men det var väldigt spännande och nu har jag ju redan sett och lärt mig om vad som händer när en drottning försvinner. När jag då en morgon upptäckte en svärm högt uppe i ett träd så förstod jag att jag nog får acceptera att bina nog aldrig kommer att göra som jag har tänkt utan att det kommer att vara lite överraskningar då och då.

Nu ser jag fram emot nästa överraskning och förstås att få slunga min första egna honung.


Fredric Malm


Tidigare inlägg:
Vinter
Vårvinter
Försommar
Högsommar och eftersommar
Vinter
En nybörjares tankar om biodling, del 1
En nybörjares tankar om biodling, del 2
En nybörjares tankar om biodling, del 3
En nybörjares tankar om biodling, del 4

Foto: Jörgen Nord

Webmaster: Silas Lenz Kontakt