En nybörjares tankar om biodling, del 1

Foto: Johann Lang


I år skall jag börja med något spännande. Jag skall börja odla bin. Jag har länge varit nyfiken på biodling och alltid haft biodlare omkring mig. Min farfar odlade bin och innan jag flyttade till Rimforsa hade jag en granne som odlade bin. När jag flyttade till Rimforsa lärde jag känna Hildegard och det var då som mina tankar på att själv bli biodlare tog fart på riktigt. Det finns många anledningar att börja med biodling. En kanske gillar tanken på att producera sin egen honung, en annan kanske har insett binas viktiga roll i ekosystemet. För min del är det nog fascinationen av insekten i sig själv.

När man väl börjar sätta sig in i biodling möts man av en uppsjö av nya spännande ord. Det pratas om drag, avläggare, varroa, yngelrum och en massa andra ord som man aldrig hört förut. För min del har det bästa sättet att lära mig om biodling varit att prata med de som redan är biodlare. De som jag har pratat med har varit mycket hjälpsamma och gärna delat med sig av sina kunskaper. Jag har köpt en bok om biodling också som jag tycker är mycket bra och jag har läst den från pärm till pärm. Trots det är det först när man pratar med biodlare och får möjligheten att besöka en bigård som man verkligen börjar inse hur allt hänger ihop.

Det är mycket att tänka på när man skall börja. Var skall kuporna stå och hur skall jag ta hand om honungen? Vad behöver jag för grejer? Även här finns det mycket hjälp att få från de erfarna biodlarna. Att köpa en bikupa kan låta som en enkel uppgift tills man faktiskt skall göra det. Det finns en uppsjö av olika kupor. Det finns kupor av olika modeller, format, material och typer alla med för- och nackdelar. Jag har läst och frågat om alla typer och format men jag har bestämt mig för att köpa färdiga uppstaplingskupor av lågnormalstorlek vilket verkar vara den vanligaste typen av kupa och den som oftast beskrivs i böcker och den som de flesta biodlare verkar ha. Jag tror att det är en bra idé att fokusera på att lära mig att ta hand om bina innan jag börjar experimentera med olika typer och format.

Nu ser jag verkligen fram emot att få mina egna samhällen.


Fredric Malm


Tidigare inlägg:
Vinter
Vårvinter
Försommar
Högsommar och eftersommar
Vinter
En nybörjares tankar om biodling, del 1
En nybörjares tankar om biodling, del 2
En nybörjares tankar om biodling, del 3
En nybörjares tankar om biodling, del 4
Webmaster: Silas Lenz Kontakt